Sommarresor

Saranda: Albaniens Pärla vid Joniska Havet

Saranda, en pittoresk kuststad belägen vid Joniska havet i södra Albanien, har snabbt blivit en av landets mest populära turistdestinationer. Med sitt kristallklara vatten, vackra stränder och rika historiska arv erbjuder Saranda en perfekt blandning av avkoppling och kulturupplevelser. Stadens närhet till Grekland och den spektakulära albanska rivieran gör den till en idealisk bas för att utforska regionen.

Ksamil Beach

Ksamil Beach är en av de mest kända stränderna i Saranda och anses vara en av de vackraste i Albanien. Belägen cirka 15 kilometer söder om Saranda, erbjuder Ksamil Beach vit sand och klart turkosblått vatten, vilket gör den till en idealisk plats för sol och bad. De små öarna som ligger nära stranden kan nås med båt eller genom att simma, och de erbjuder ytterligare avskildhet och naturskönhet.

Butrint Nationalpark

Butrint Nationalpark är en UNESCO-världsarvsplats som ligger cirka 18 kilometer söder om Saranda. Detta arkeologiska område är ett av de viktigaste och mest imponerande i Albanien, med ruiner som sträcker sig över flera tusen år, från den grekiska och romerska perioden till medeltiden. Bland de mest framstående sevärdheterna finns ett välbevarat romerskt teater, ett bysantinskt badhus, och en antik akropolis. Parken är omgiven av en vacker lagun och rik vegetation, vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för både historia och naturintresserade.

Lekursi Castle

Lekursi Castle, som ligger på en kulle med utsikt över Saranda, erbjuder en spektakulär panoramautsikt över staden och Joniska havet. Denna historiska fästning byggdes av Sultan Süleyman den Storslagne på 1500-talet. Besökare kan utforska de välbevarade ruinerna och njuta av den fantastiska utsikten över havet och de närliggande öarna. På kvällen blir utsikten särskilt imponerande när solen går ner över horisonten. Fästningen rymmer också en restaurang där besökare kan njuta av traditionell albansk mat medan de beundrar utsikten.

Blue Eye (Syri i Kaltër)

Blue Eye, eller Syri i Kaltër, är en fantastisk naturlig källa belägen cirka 20 kilometer öster om Saranda. Denna källa, som är uppkallad efter sin djupt blå färg, är ett populärt utflyktsmål för naturälskare. Vattnet i Blue Eye är kristallklart och bubblar upp från underjordiska grottor, vilket skapar en vacker och mystisk atmosfär. Besökare kan promenera längs de natursköna stigarna runt källan och njuta av den fridfulla omgivningen.

Monastery of 40 Saints

Monastery of 40 Saints, som ligger på en kulle strax utanför Saranda, är en historisk plats med stor religiös och kulturell betydelse. Detta kloster, byggt på 400-talet, var en gång ett viktigt centrum för kristendomen i regionen. Även om klostret nu är delvis i ruiner, kan besökare fortfarande se resterna av dess imponerande arkitektur och lära sig om dess historia. Platsen erbjuder också fantastisk utsikt över Saranda och det omgivande landskapet.

Saranda Promenade

Saranda Promenade, eller ”Bulevardi i Palmave,” är stadens huvudsakliga strandpromenad och en livlig plats för både lokalbor och turister. Promenaden sträcker sig längs kusten och är kantad med palmer, kaféer, restauranger och butiker. Det är en idealisk plats för en avkopplande promenad, särskilt på kvällen när solen går ner och staden lyser upp. Besökare kan njuta av utsikten över havet, prova lokala delikatesser eller bara koppla av och titta på folk.

Mirror Beach (Pasqyra Beach)

Mirror Beach, eller Pasqyra Beach, är en av de mer avlägsna och fridfulla stränderna nära Saranda. Belägen cirka 7 kilometer söder om staden, är denna strand känd för sitt klara vatten och sitt natursköna läge omgiven av klippor. Namnet ”Mirror Beach” kommer från det spegelblanka vattnet, som reflekterar den omgivande naturens skönhet. Det är en utmärkt plats för snorkling, simning eller bara avkoppling i solen.

Gjirokastër

En kort resa från Saranda tar besökare till den historiska staden Gjirokastër, en annan UNESCO-världsarvsplats. Känd som ”Stenstaden” på grund av sina traditionella stenhus och kullerstensgator, erbjuder Gjirokastër en fascinerande inblick i Albaniens historia och kultur. Besökare kan utforska Gjirokastër Castle, som dominerar stadens skyline och erbjuder spektakulär utsikt över dalen nedanför. Staden är också hem för flera museer, inklusive Skenduli House och Zekate House, som visar traditionell albansk arkitektur och livsstil.

Himara

Himara är en charmig kuststad som ligger cirka en timmes bilresa norr om Saranda. Staden är känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten och pittoreska landskap. Himara erbjuder också en rik historia med många historiska platser att utforska, inklusive det antika slottet Himara och det bysantinska klostret Panagia. Besökare kan njuta av den avslappnade atmosfären, utforska de lokala tavernorna och njuta av den fantastiska utsikten över Joniska havet.

Traditionell Albansk Mat

Saranda är också ett utmärkt ställe att prova traditionell albansk mat. Staden erbjuder ett brett utbud av restauranger och kaféer som serverar lokala specialiteter, inklusive färska skaldjur, grillat kött och olika grönsaksrätter. Några populära rätter att prova inkluderar ”byrek” (en sorts paj), ”tavë kosi” (en ugnsbakad lammrätt med yoghurt) och ”baklava” till dessert. Många restauranger erbjuder också utsikt över havet, vilket gör matupplevelsen ännu mer minnesvärd.